Virtuella skrivbord har funnits sedan IT-miljöernas uppkomst, men gick från början under benämningen terminalserver. Under många år var terminalservrar praktiska för IT-avdelningen, men fungerade inte optimalt för de anställda på grund av en allt för dålig användarupplevelse. Idag finns en mängd lösningar för virtuella skrivbord, och i denna artikel kommer vi fokusera på Microsofts lösning Azure Virtual Desktop. Med denna tjänst kan du skapa en setup där medarbetare knappt märker skillnad mellan att arbeta lokalt på sin egen maskin, via ett virtuellt skrivbord eller en mix av de två.
Den största fördelen med Azure Virtual Desktop (AVD) är att kärnfunktionerna i AVD kommer som en tjänst, eller PaaS. Tidigare behövde du ofta ha upp till 7 servrar för att leverera kärnan i lösningen, medan du nu enkelt kan få detta som en tjänst. Kanske har din organisation redan förutsättningarna på plats för att få kärnan i AVD utan extra kostnad. (Mer om det senare i artikeln).
Tidigare var leveransen av virtuella skrivbord beroende av operativsystem utformade för servrar. Detta resulterade i en försämrad användarupplevelse eftersom serveroperativsystem har ett helt annat fokus när det gäller användbarhet och gränssnitt. Med AVD är det vanligast att använda Windows 11 som operativsystem när man levererar virtuella skrivbord. De flesta användare har detta operativsystem på sina lokala maskiner, och det ger en helt annan användarvänlighet och ett igenkännbart gränssnitt.
Kärnfunktionerna i AVD levereras som en plattform som tjänst (Paas), men en del av AVD utnyttjar också infrastruktur som tjänst (IaaS). Dessa kallas sessionsvärdar och de körs i Azure som virtuella maskiner, vilket också är där de virtuella skrivborden eller applikationerna körs.
Genom att köra AVD i Azure kan du dra nytta av Azures lösningar för att skala upp och ner eller in och ut, redundans och säkerhetslösningar. Du kan också köra dessa sessionsvärdar lokalt i ditt eget datacenter, men det kräver att du har en Azure Stack HCI-miljö.
AVD är den enda Virtual Desktop-tjänsten som stöder Windows 11 med flera samtidiga användare
Om din organisation redan har infört Microsoft 365 eller Office 365 är du redan en bra bit på väg. Då har ni redan en så kallad tenant på plats och användarkonton i Entra ID.
Om du också har en Azure-prenumeration har du allt du behöver för att börja bygga en AVD-lösning.
Det är värt att notera att det finns ett licenskrav för varje användare av AVD-tjänsten. Licensiering kan ofta vara en komplicerad affär, men låt oss anta det enklaste och vanligaste sättet att konfigurera AVD: för användning av interna användare och baserat på Windows 11.
I det här fallet behöver alla användare som kommer att ha tillgång till AVD en personlig Windows-licens, som ingår i både Microsoft 365 Business Premium, F3, E3 och så vidare. Så det är högst troligt att organisationen redan har detta på plats.
När man sätter upp en AVD är det viktigt med god planering och att man specificerar de behov man vill uppfylla.
Det behov som du vill tillgodose med AVD avgör hur du ska konfigurera lösningen.
Om AVD ska vara en komplett ersättning för en PC bör du förmodligen erbjuda fullständiga skrivbord. Du bör installera alla applikationer som finns tillgängliga på en vanlig PC och kanske välja bort delade sessionsvärdar och de kostnadsbesparingar de erbjuder till förmån för dedikerade sessionsvärdar.
Om AVD ska användas för att avlasta lokal hårdvara, till exempel för dem som regelbundet kör tunga, resurskrävande uppgifter under lång tid, bör man välja bort fulla skrivbordsdatorer till förmån för att bara erbjuda enskilda applikationer. Fördelen med en sådan lösning är att användarna kan fortsätta att använda sin lokala maskin medan den tunga uppgiften använder resurserna i sessionsvärden i Azure.
Andra saker att tänka på i planeringsfasen är hur man ska hantera profiler och åtkomsthantering, vilka Azure-regioner man ska erbjuda AVD från och vilka säkerhetsåtgärder man ska implementera.
Bra planering är avgörande för en bra AVD-lösning och kan avslöja om det finns behov av flera implementeringar av AVD.
Med en bra plan kommer allt att vara på plats för att den första implementeringen av AVD ska gå smidigt. Om du redan har en bra Azure-plattform på plats är det ännu enklare. Först etablerar du en landningszon för AVD, med ett virtuellt nätverk och eventuell lagring för profiler. Sedan rullar du ut det som kallas host pool, vilket är en samling sessionshosts.
Under utrullningen definierar du vilket operativsystem som ska användas på sessionsvärdarna, om du ska erbjuda hela skrivbord eller bara enskilda applikationer, vilken region AVD ska erbjudas från och så vidare.
När hostpoolen och sessionsvärdarna är på plats är nästa steg att definiera vilka användare som ska ha åtkomst och hur. Detta görs genom vad som kallas applikationsgrupper och arbetsytor. Detta är grunderna i en AVD-implementering. Beroende på organisationens plan kan implementeringsfasen också omfatta applikationsdistribution, loggningsinställningar, säkerhetsåtgärder, härdning av sessionsvärdar med mera.
Azure Virtual Desktop är en kraftfull tjänst med ett brett utbud av konfigurationsalternativ som kan underlätta en mer flexibel vardag för användarna. Men som med de flesta teknikimplementeringar krävs det god planering och en stadig, kompetent hand både under installationen och den fortsatta driften.
Med AVD är ditt företag väl rustat för framtiden, oavsett om du redan har en betydande molnnärvaro, är i början av din molnresa eller befinner dig någonstans däremellan.
På Accelerate at Iver har vi konsulter som kan hjälpa till med rådgivning, design, implementering och drift av AVD-lösningen. Vi har också den erfarenhet som krävs för att bedöma om AVD är rätt tjänst för din organisation, eller om det finns andra lösningar som passar dina behov bättre.
Om din organisation inte redan har en Azure-plattform hjälper vi dig gärna att komma igång med en solid grund som du kan bygga vidare på.
Kontakta oss för ett samtal om vad vi kan erbjuda, eller för en demo av hur AVD skulle kunna se ut för dig.