Hashicorp Terraform – Så hanterar du infrastruktur sömlöst över olika molnplattformar

Artikel

I en modern, hybrid IT-miljö där flexibilitet och kostnadseffektivitet står högt i kurs är det viktigt att ha ett verktyg som kan hantera din infrastruktur på ett effektivt, tillförlitligt och skalbart sätt. De stora molnleverantörerna har alla sina egna verktyg för att tillhandahålla infrastruktur, men de är bundna till den specifika molnplattformen.

De flesta organisationer idag befinner sig i en hybrid miljö där flera molnplattformar används i kombination med lokala lösningar. Så hur kan man effektivt provisionera infrastruktur gränslöst över olika molnplattformar? I den här artikeln får du lära dig mer om Hashicorps lösning Terraform.

Vad är Hashicorp Terraform?

HashiCorp Terraform är ett open-source verktyg som används för att automatisera och hantera infrastruktur på olika molnplattformar och lokala miljöer genom en teknik som kallas Infrastructure as Code (IaC). Med Terraform kan du automatiskt provisionera resurser över olika molnplattformar, såväl som lokala miljöer. Du minskar behovet av manuellt arbete och minimerar fel som kan uppstå vid manuell konfiguration. Med bara ett verktyg kan du förändra hur din organisation arbetar med infrastruktur, vilket ger betydande kostnadsbesparingar och ökad effektivitet.

Med Hashicorp Terraform kan du standardisera din infrastruktur och effektivisera hanteringen av dina resurser. Dessutom får du bättre insikt och kontroll över infrastrukturen i din organisation, vilket gör att du kan reagera snabbare på incidenter och svara på förändringar.

Fredrik Warfvinge, Principal Architect på Accelerate at Iver

Hur fungerar Hashicorp Terraform?

Hashicorp Terraform gör det möjligt att definiera, skapa och uppdatera infrastrukturresurser (som virtuella maskiner, nätverk, datalagring, etc.) i kod, vilket gör det enklare att hantera och reproducera komplexa system. Processen ser ut som följande:

  1. Du skriver din konfiguration: Du beskriver infrastrukturen i kod genom det deklarativa språket som kallas HashiCorp Configuration Language (HCL). Exempelvis definierar du virtuella maskiner, nätverk, databaser, säkerhetsgrupper, etc.
  2. Du initierar Terraform: Du kör kommandot ”terraform init” för att initiera din miljö och ladda de providers som behövs (AWS, Azure, Google Cloud, etc.).
  3. Du får en detaljerad plan över vad som kommer att hända: Med terraform plan får du en detaljerad plan över vad Terraform kommer att göra – skapa nya resurser, uppdatera befintliga eller ta bort gamla.
  4. Du bestämmer att konfigurationen ska användas: Du kör terraform apply för att utföra planerade ändringar och skapa eller uppdatera din infrastruktur. Terraform sköter kommunikationen med de olika API’erna för respektive molnleverantör och ser till att resurserna konfigureras enligt din beskrivning.
  5. Du får hjälp att hantera tillstånd: Terraform håller reda på vad som faktiskt har skapats i en state-fil och använder den för att hålla infrastrukturen synkad med dina kodändringar. När du gör ändringar i din konfiguration, använder Terraform state-filen för att avgöra vad som måste uppdateras.

Vilka är fördelarna med Hashicorp Terraform?

Den kanske största fördelen med Hashicorp Terraform är att lösningen är plattformsoberoende, vilket innebär att du kan använda den för att hantera infrastruktur på olika molnplattformar (t.ex. AWS, Azure, Google Cloud etc.), såväl som i lokala miljöer. Ytterligare fördelar innefattar:

  • Kontroll över dina molninvesteringar:
    För organisationer med en modern IT-strategi är molnslöseri en välkänd kostnadsutmaning. Kort sagt uppstår molnslöseri när du köper fler molntjänster än du faktiskt behöver, och det kan vara svårt att veta hur mycket slöseri du faktiskt har i en organisation. Hashicorp Terraform ger dig en överblick över oanvända resurser och hur mycket kapacitet du behöver. Du kan enkelt skala upp och ner efter förändrade behov.

  • Möjlighet att definiera infrastruktur som kod (IaC):
    Med Terraform kan du definiera infrastrukturtillgångar som kod. Detta gör det möjligt att behandla infrastrukturkonfigurationen som en del av applikationskoden, vilket ger fördelar som återanvändning, versionskontroll och automatisering.

  • Automatisering av uppgifter och mindre repetitivt arbete: Terraform automatiserar processen med att skapa, ändra och ta bort infrastrukturtillgångar. Detta minskar det manuella arbetet och minimerar fel som kan uppstå vid repetitivt utförande av uppgifter.

  • Ökad Revisionsbarhet:
    Terraform gör det möjligt att spåra och analysera händelser och aktiviteter som gör att man snabbt kan identifiera och åtgärda problem, fel och säkerhetsincidenter. Detta benämns ofta som ”Auditability” och avser möjligheten att genomföra revisioner av system, data och aktiviteter som sker i molninfrastrukturen. I praktiken innebär det att om fel uppstår kan man backa förändringar eller rulla tillbaka till tidigare tillstånd.

  • Bättre planering med förhandsgranskning:
    Med Terraform kan du planera och förhandsgranska ändringar innan de görs. Detta hjälper dig att förstå vilka förändringar som kommer att ske i din infrastruktur innan de faktiskt implementeras och du kan bedöma eventuella konsekvenser i förväg.

  • Ökd skalbarhet och prestanda:
    Terraform är utformat för att vara skalbart och för att stödja stora infrastrukturer. Det är också optimerat för prestanda, så att det kan hantera komplexa distribuerade system på ett effektivt sätt.

Vill du ha hjälp att komma igång med Hashicorp Terraform?

Accelerate at Iver har lång erfarenhet av att implementera Hashicorp Terraform hos kunder i olika storlekar och från olika branscher. Våra konsulter har expertis kopplat till de stora molnplattformarna som AWS, Azure och Google och vårt mål är att du ska få ut det mesta av dina molninvesteringar. Våra experter kan hjälpa dig att designa, implementera och optimera din infrastruktur utifrån dina behov.

Taggar: Cloud Infrastruktur Accelerate at Iver